Björn Lycklig - Snöar i Stockholm_72dpi

Snöar i Stockholm

Band :
Title : Snöar i Stockholm
Release Date : November 17, 2017
Label :
Catalog ref. : REHNCDS028
Format : Digital Download

Om du sträcker ut din hand, det Snöar i Stockholm inatt. Det är bomber i deras land och det Snöar i Stockholm inatt.”

Tillsammans med Björn Lycklig hittar vi ett kompisgäng med musiker ifrån band som Lars Winnerbäck, Anders F Rönnblom, Kjell Höglund, Thomas Di Leva, Stefan Sundström, Generalerna och Hans & Greta.

Björn Lycklig har många järn i elden och började sin musikaliska bana som frontfigur i flera lokala band, bl.a. Blixtlås. Han flyttade som 15-åring till Örebro och gick ur gymnasiet med stipendium som skolans rockstjärna nummer 1. Efter gymnasiet bildade han tillsammans med vännerna energiska popbandet Generalerna. Efter fem års turnerade varje vecka och med låtar som ”Kvartifem” och ”Jockes kalas” som idag har kring miljonen lyssningar så lade bandet till slut ner. Björn har blivit nominerad till årets lokalartist två år i rad i Örebro, fått eldsjälsstipendium av Ingbofestivalen och har medverkat på flera produktioner bl.a. med rockpoeten Anders F Rönnblom.

”Det är alldeles för lätt att bara gå förbi. Man är så upptagen med sig själv och sitt eget. Det är vår tids förbannelse” – Tomas Munkas Larsson ( Konstnär till skivomslaget )

Låten är skriven till en vän jag valt att kalla Ali som jag lärde känna när jag jobbade på ett HVB-hem i Motala.

Det var några dagar innan julafton och ingen personal på boendet hade skrivit upp sig på listan för julafton. Jag bestämde mig för att ta passet. Det snöade massor och på tåget till Motala satt jag och tänkte på alla julklappar, god mat, släktingar och familjen. När jag kommer till boendet så möter jag upp Ali som är jätteglad och frågar om vi ska spela gitarr.

Klockan har precis slagit tre och jag börjar tänka på “Kalle Anka”. Efter en stund sätter jag mig med Ali. När jag tittar på honom ser jag en rädd kille som varken har mamma, pappa eller syskon hos sig. Ali börjar berätta om sin uppväxt för mig, om hur han kom till Sverige och om bomberna som sprängdes i hans land. Det var så långt ifrån min uppväxt i Sala och jag blev otroligt påverkad av berättelsen. Där och då bestämde jag mig för att göra allt för att få Ali att stanna kvar i Sverige.

Ali fick stanna kvar i Sverige. Jag har haft kontakt med honom under alla år sedan jag jobbade på boendet. När jag ringde och berättade att jag hade skrivit en låt till honom blev han jätteglad och sa: Björn, du kommer alltid vara min storebror!

Det är Ali som har inspirerat mig att skriva om Abdul Karim och hans far.

Låten är inspelad live i ett hus som vi hyrde i somras i Glanshammar. Den är producerad av Zebo Hillborg som för tjugo år sen sjöng “Bakom mina solglasögon”.